Psalm 19:2 De hemelen vertellen Gods eer, en het uitspansel verkondigt het werk zijner handen;

oogvangodDeze mystieke foto (klik op foto voor vergroting), ookwel Het Oog van God genoemd, is gemaakt door de Hubble telescoop. Deze nevel kreeg de wetenschappelijke naam Helix Nebula, NGC 7293.
De nevel staat 650 lichtjaren van ons af en is ontstaan uit een stervende ster. De nevel staat in het sterrenbeeld Aquarius.
Deze nevel heeft nogal wat indruk gemaakt vanwege de gelijkenis met het oog. De nevel heeft dan ook wel de bijnaam Het Oog van God gekregen.
Deze bijzondere foto is min of meer bij toeval gemaakt omdat men de Hubble telescoop moest beschermen tegen rondvliegend ruimtegruis en daardoor de spiegels moest keren in tegenovergestelde richting van dit gruis. Wetenschapper hebben gebruik gemaakt van deze noodzaak door foto's te maken vanuit deze nieuwe positie. Door samenstelling van de toen gemaakte foto's is deze unieke foto tot stand gekomen.

Is de foto mystiek?

Jazeker. Dit is een zeer mystieke foto. Het hele universum is een expressie van Gods Liefde en kracht, van Zijn schoonheid en almacht. Ieder onderdeel van de schepping geeft op een eigen en unieke wijze iets weer van het wezen van God. De hele schepping is in die zin mystiek. De hele schepping is een afspiegeling van het wezen van God en daardoor mystiek.
God is actief aanwezig in Zijn Schepping en kan mensen raken met Zijn liefde door natuurverschijnselen heen.
Het zou mij niks verbazen als God deze nevel heel bewust aan de wetenschappers heeft laten zien om de mensheid een knipoog te geven van Zijn Liefde. In ieder geval mag je daar voor kiezen om het als zodanig te ervaren. Net zoals je dat mag ervaren door het kijken van de schoonheid van een vlinder of het kristal van een sneeuwvlok.

Als je eenmaal bewust wordt van de bewuste aanwezigheid van Gods Liefde in de schepping dan kun je in de schepping God ontmoeten op een heel persoonlijke manier. Deze foto kan je dan de Liefde van God doen ervaren en je brengen in aanbidding en verwondering.

Meer informatie over deze nevel kun je lezen op de site van Hubbel telescoop klik hier. Ook kun je hier vergrote foto's downloaden.

Overigens is er inmiddels een nog betere ruimte telescoop eind 2021 gelanceerd. De James Webb Space Telescope.
Deze geeft nu meer details dan de Hubble.
Je kunt hier de website zien
https://www.nasa.gov/mission_pages/webb/main/index.html

Hieronder een filmpje over het ontstaan van deze foto.