Sinterklaas en (zwarte) Piet.
De oorsprong en de betekenis van dit kinderfeest.
Sinterklaas ofwel Nicolaas van Myra werd geboren in klein Azie omstreeks 280 en stierf op 6 december in het jaar 343. Op jonge leeftijd werd hij Bisschop van Myra.
Hij stond bekend als weldoener waarbij hij zelf het liefste anoniem wilde blijven. Er gaan verhalen rond van wonderen waarbij hij tijdens hongersnood zakken graan vermenigvuldigde zoals Jezus deed bij de spijziging van de vijfduizend.
Ook stilde hij eens een storm waardoor hij zeelieden redden van de verdrinkingsdood. Ook heeft hij volgens de traditie eens kinderen opgewekt uit de dood die worden vermoord en verminkt.
Nicolaas heeft zich met name ingezet voor de behoeftige en de kinderen.
Een verhaal vertelt dat Nicolaas eens een zwart jongetje van een slavenmarkt heeft vrijgekocht met de naam Petrus (Piet). Uit dankbaarheid is hij het hulpje van Nicolaas geworden.
De zwarte Piet in het sinterklaasfeest staat dus eigenlijk symbool voor de bevrijding uit de slavernij. De zwarte Piet wordt ook als een held afgespiegeld in het sinterklaasfeest. Kinderen hebben een positieve emotie bij zwarte Piet want hij geeft pepernoten en brengt de kadootjes. Als je dit zou willen doortrekken naar het christendom dan zou je kunnen zeggen dat Sinterklaas symbool staat voor God die ons vrij heeft gekocht uit de slavernij van de zonde. De zwarte Piet zijn dan de gelovigen die uit dankbaarheid en liefde God dienen en de genadegaven die ze ontvangen hebben graag willen uitdelen aan de rest van de wereld.
Natuurlijk gaat de vergelijking hier en daar ook mank maar er zitten zeker mooie overeenkomsten in. Sinterklaas is ten slotte van oorsprong een dienaar van God die juist vanwege zijn geloof en vroomheid bekend is geworden.
Vanuit deze vergelijking zou de zwarte Piet dus alle kleuren kunnen hebben want God houd van alle mensen!
Bisschop Nicolaas heeft zoveel indruk achtergelaten door zijn vroom en onbaatzuchtig leven dat hij later na zijn dood door de katholieke kerk heilig is verklaard. Hij werd herdacht op zijn sterfdag op 6 december.
Door de eeuwen heen is er een traditie gegroeid waarbij rijkere mensen op 6 december geschenken gaven voor arme kinderen. Zo werd er bv in 1427 op 5 december in Utrecht in de Sint Nicolaaskerk schoenen gezet die door rijke Utrechters werden gevuld. De opbrengst werd de volgende dag verdeeld onder de armen.
Later ging men alle kinderen geschenken geven waarbij de gever onbekend bleef en weer later ging men ook elkaar geschenken geven waarbij de afzender toch onbekend blijft.
De diepere spirituele betekenis van het Sinterklaasfeest is om elkaar de onbaatzuchtige liefde van God door te geven. Het feest gaat over het geven van geschenken zonder reden uit liefde waarbij het de afzender zelfs niet om te doen is om geëerd of gewaardeerd te worden. Het gaat erom dat kinderen en mensen ervaren dat er een onbekende weldoener is die van hen houd en hen gelukkig wil zien.
Ten diepste is het Sinterklaasfeest het feest van God zelf die Zijn liefde onbaatzuchtig aanbied aan iedereen en ons langs vele onzichtbare wijze zegeningen brengt zonder dat wij het doorhebben dat deze van God komen. Hij is de grote onbekende Weldoener die er plezier in heeft ons gelukkig te zien. De Pieten zijn de helpers van God die uit dankbaarheid meehelpen de liefde van God door te geven op een onbaatzuchtige manier zonder zelf in de belangstelling te willen staan.
Bronnen:
http://www.stnicholascenter.org/Brix?pageID=38
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas#De_schoen_zetten_met_Sinterklaas