25 april 2024

Overwin het kwade door het goede

Romeinen 12:21 Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.
Mattheüs 5:38-48 Gij hebt gehoord, dat er gezegd is: Oog om oog en tand om tand. Maar Ik zeg u, de boze niet te weerstaan, doch wie u een slag geeft op de rechterwang, keer hem ook de andere toe; en wil iemand met u rechten en uw hemd nemen, laat hem ook uw mantel; en zal iemand u voor een mijl pressen, ga er twee met hem. Geef hem, die van u vraagt, en wijs hem niet af, die van u lenen wil. Gij hebt gehoord, dat er gezegd is: Gij zult uw naaste liefhebben en uw vijand zult gij haten. Maar Ik zeg u: Hebt uw vijanden lief {Stv: zegent die u vervloeken, doet wel dengenen, die u haten} en bidt voor {Stv: die u geweld aandoen, en} wie u vervolgen, opdat gij kinderen moogt zijn van uw Vader, die in de hemelen is; want Hij laat zijn zon opgaan over bozen en goeden en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. Want indien gij liefhebt, die u liefhebben, wat voor loon hebt gij? Doen ook de tollenaars niet hetzelfde? En indien gij alleen uw broeders groet, waarin doet gij meer dan het gewone? Doen ook de heidenen niet hetzelfde? Gij dan zult volmaakt zijn, gelijk uw hemelse Vader volmaakt is.

Als we kwaad met kwaad vergelden houden we de duisternis in stand en wordt zelfs vermeerderd. We zijn geroepen om vredestichters te zijn, om het licht aan te steken in de duisternis. Jezus leert ons te reageren vanuit een tegenovergestelde geest, vanuit de geest van Liefde en zo het de kracht van het kwaad te overwinnen. Dat betekent jezelf overwinnen en niet toegeven aan je vleselijke impuls maar te reageren vanuit Liefde.
Soms voel je boosheid opkomen om iets wat er gebeurt of wordt gezegd. Richt je dan snel op God en vraag om kracht om juist te reageren. Zegen hen die je onrecht aandoen en verwacht van God een oplossing. God komt voor ons op als wij reageren in Zijn Liefde. De Liefde overwint altijd maar niet altijd zoals wij denken. Jezus heeft het kwaad uiteindelijk volledig overwonnen aan het kruis door in Liefde de volledige weg te gaan die God voor Hem had. Na Zijn dood kwam de opstanding en de uitstorting van de Heilige Geest op aarde. Doordat de Heilige Geest is uitgestort kunnen wij nu in Christus met Hem en door Zijn kracht het kwaad overwinnen.

Gebed

Hemelse Vader,

U bent enkel goed en bij U is er geen kwaad.
Ik wil leren wandelen in de weg van de Liefde zoals Uw Zoon Jezus dat ons heeft voorgedaan. Help mij door Uw Geest en geef mij kracht om steeds te reageren met een tegenovergestelde geest, met de Geest van Liefde om zo het kwaad te overwinnen.
Help mij hen te zegenen die mij iets aandoen.
Help mij hen het goede toe te wensen en voor hen te bidden die mij kwaad doen.
Help mij hen oprecht lief te hebben en zelfs goed voor hen te zijn.
Laat Uw Liefde door mij heen overwinnen.
Ik vertrouw op U dat U mij zegent en recht verschaft en het goede op mijn pad zal ontmoeten op Uw manier en tijd als ik blijf in Uw Liefde.

Amen


vorige

♥ Doneer online ♥
Robert van Mierlo
© Leven in God ministry is afhankelijk van giften. Je donatie wordt erg op prijs gesteld
.

button doneer nu